Ingredients (6 people):
- 680 g darált marhahús
- 30 g hagymaleves fűszerkeverék
- 15 ml evőkanál Worcestershire szósz
- 1/2 teáskanál só
- A karamellizált hagymához
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 nagyobb hagyma (vékonyan szeletelve)
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 csésze marhahúsleves
- 1 evőkanál balzsamecet
- A dijoni szószhoz
- 1/3 csésze majonéz
- 2 evőkanál dijoni mustár
- nagy gerezd fokhagyma (préselve vagy reszelve)
- Tálaláshoz
- Pirított briós
- Reszelt sajt tetszés szerint
- Sült szalonna, saláta, paradicsom (ízlés szerint)
Preparation time: 10 min.
Cooking time: 1 h 12 min.
Standing time: 70 min.
Difficulty: easy
Preparation:
Egy közepes tálban keverjük össze a darált marhahúst, a fűszereket, a Worcestershire szószt és sót. Hagyjuk pácolódni legalább 1 órán át, elkészítés előtt mindenképpen temperáljuk szobahőmérsékletűre.
Egy nagy serpenyőben közepesen magas hőfokon hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a szeletelt hagymát, sózzuk meg, és forgassuk össze, hogy jól bevonja az olaj. Adjuk hozzá a marhahúslevet, csökkentsük a hőfokot, és pároljuk kb. 45 percig, kevergetés közben. Időnként keverjük meg, amíg a hagyma megbarnul és karamellizálódik.
A karamellizálás utolsó 5-10 percében öntsük fel a serpenyőt balzsamecettel. Teljesen csavarjuk le a hőfokot, és vegyük ki a hagymát egy külön edénybe. Hagyjuk kihűlni a serpenyőt, majd alaposan tisztítsuk meg.
A darált marhahúst osszuk el egyenletesen 6 egyenlő részre, és formázzunk belőle pogácsákat, a Hamburger Húsformázó segítségével.
Tegyünk fel egy tiszta nagy serpenyőt közepes lángon, és adjunk hozzá egy kis olajat, ha szükséges. Tegyünk 3 hamburgerpogácsát a serpenyőbe, és süssük a serpenyőben 2-3 percig.* Fordítsuk meg a húspogácsákat, süssük 1-2 percig, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot. Fedjük le, és süssük 1 percig. Állítsuk be a sütési időt szükség szerint, hogy mennyire szeretnénk átsütni. Vegyük ki a serpenyőből, és ismételjük meg ugyanezt a többi pogácsával.
Vegyük ki a hamburgereket a serpenyőből, és hagyjuk pihenni 5-10 percig tálalás előtt.
Amíg a hamburgerek pihennek, keverjük össze a majonézt, mustárt és reszelt fokhagymát egy kis tálban.
Kenjük meg a dijoni szósszal a burgerbucikat, tegyük rá a húspogácsát, tetejére karamellizált hagymát és bármilyen ízlés szerinti feltétet.
Additional Note:
* Ellenőrizzük a belső hőmérsékletet, hogy pontosan annyire legyen átsülve a hús, mint amennyire szeretnéd! Mindig kicsit a jelzett idő előtt kell kivenni a pogácsát, mivel utána tovább emelkedhetne a belső hőmérséklet.
- Medium rare (közepesen átsült-véres): 55-60 °C
- Medium (közepesen átsült, középen rózsaszín): 60-63 °C
- Medium well (kicsi rózsaszín rész, átsült): 65-68 °C
- Well done (teljesen átsült): 71-74 °C